I am sooo confused!!

miguel62

New member
Joined
Jul 9, 2019
Messages
2
So I am splitting $412k with my partner, so $206k each.....I also owe him $42k from a previous deal that I want to repay to him out of my
$206k. So every time I subtract it from my $206k I get $164k and he ends up with $248k, a difference of $84k!! I only owe him $42k, so why
is the difference double the amount I owe?

Please help me!!
 

JeffM

Elite Member
Joined
Sep 14, 2012
Messages
3,576
You are correct that the end result is that he gets 248, and you get 164.

When you take the difference, you are adding what he got and what you paid. In other words, you are counting the 42 twice.

Suppose you split the 412 evenly on Monday. You deposit 206 in your bank account, and he deposits 206 into his bank account. Both bank accounts go up by 206, all fair and square. On Tuesday, you give him a check for 42 for the debt you owe. Your bank account will go down by 42, and his will go up by 42, but that does not mean that the check for 42 magically became a check for 84.

12 - 3 = 9.

12 + 3 = 15.

15 - 9 = 6.

That does not mean that 3 = 6.
 

miguel62

New member
Joined
Jul 9, 2019
Messages
2
You are correct that the end result is that he gets 248, and you get 164.

When you take the difference, you are adding what he got and what you paid. In other words, you are counting the 42 twice.

Suppose you split the 412 evenly on Monday. You deposit 206 in your bank account, and he deposits 206 into his bank account. Both bank accounts go up by 206, all fair and square. On Tuesday, you give him a check for 42 for the debt you owe. Your bank account will go down by 42, and his will go up by 42, but that does not mean that the check for 42 magically became a check for 84.

12 - 3 = 9.

12 + 3 = 15.

15 - 9 = 6.

That does not mean that 3 = 6.
Thanks for the help!!
 

Jomo

Elite Member
Joined
Dec 30, 2014
Messages
3,658
This does seem strange but it is correct.
If we both have $10 and you give me $1, then you have $9 and I have $11. The difference between what you have and what I have is $2. You went down one and I went up 1.
Now if we have both $10 and you want me to have $1 more than you, then you must give me 50cents ($1 /2). Now I will have $10.50 and you will have $9.50 and yes the difference is $1.
 
Top